keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Syntymän ihme


Rienan ja Riskin pennut eli Bustling's C-pentue on täällä!

Riena siirtyi maajoukkuekarsintojen yhteydessä kasvattelemaan mahaansa Turkuun. Jo 59./58. vuorokauden iltana sain viestin, että lämmöt ovat laskeneet ja emän käytös muuttunut levottomammaksi. Eipä siinä, kolmipäiväisen festariviikonlopun ja huonosti nukutun yön jälkeen aamuseitsemältä kaasu pohjaan ja Joensuusta Turkuun. Matkalla ihan pikkuisen pisti jännittämään, että ehdinkö paikalle ennen työntövaiheen käynnistymistä  lämmöt ehtivät nousta ja supistuksetkin alkaa ennen kuin pääsin edes Turun motarille.

Ihan hirveästi ei ylimääräistä aikaa jäänytkään, vedet menivät 16.33 eli aika tarkalleen kaksi tuntia siitä, kun saavuin. Onneksi myös superkätilö-Jenna ehti paikalle ennen kuin varsinaisesti alkoi tapahtua. Supistukset olivat oikein hyviä ja oppikirjamaisesti ensimmäinen pentu, kuvankaunis merlenarttu, tupsahti maailmaan pää edellä lähes tarkalleen puolen tunnin päästä sikiövesipussin ilmaantumisesta klo 17.05.

"Kismet", blm n, 215 g

Esikoista heijattiin pari kertaa, minkä jälkeen se suuntasi suorinta tietä nisälle. Huh! Ensimmäisen pennun jälkeen Riena lepäsi jonkin aikaa ja supistusten alettua uudestaan todettiin, että seuraava pentu ei olekaan ulkoistumassa ihan optimaalisessa asennossa  se oli tulossa perätilassa tassujen ollessa ihan miten sattuu. Kaikeksi onneksi sikiöpussi pysyi ehjänä ja kevyen kävelytyksen ja stimuloinnin avustamana Jenna sai pennun lopulta vedettyä supistusten mukana ulos klo 18.26. Iäisyyden kanavassa ollut urospentu olikin ihme kyllä todella elinvoimainen ja kiukkuinen tyyppi, ja sekin lähti heti pontevasti imemään.

"Snickers", blm u, 245 g

Työvoitoksikin kutsutun pennun synnyttyä Riena rauhottui keräämään voimiaan. Noin tunnin päästä klo 19.33 supistukset jatkuivat ja hetkessä mustanmusta trikkipoika olikin jo maailmassa. Pakko myöntää, että noissa tummissa trikeissä on vaan sitä jotain ja ihan vähän vain toivoin, että se olisi ollut narttu :D

"DaCapo", tri u, 218 g

Vaikka viimeiseenkin pentuun meni noin tunti, oli se mallia "oho, täällä muuten on jo seuraava". Sekin syntyi takapuoli edellä, mutta onneksi siitä huolimatta helposti. Tiedettiin röntgenin perusteella että pentuja on neljä, joten synnytys oli ohi klo 20.29.

"JIM", blm u, 239 g

Toisen pennun virheasentoa lukuunottamatta synnytys sujui siis ensikertalaiselta hienosti, Riena oli todella rauhallinen, supistukset olivat hyviä ja tasaisia ja pennut alusta asti varsin virkeitä, mutta ONNEKSI meillä oli kokenut kätilö apunamme. Jenna käytännössä pelasti Rienan sektiolta; en hetkeäkään usko, että oltaisiin Fannyn kanssa jumissa olevaa pentua saatu ulos. Lisäksi omalle mielenterveydelle oli enemmän kuin hyväksi, että paikalla oli kokenut ihminen, joka paitsi tiesi, mikä on normaalia ja miten kuuluu toimia, myös rauhoitteli ja vakuutteli että kaikki on hyvin. Vielä yksi julkinen kiitos on siis enemmän kuin paikallaan!Alkujärkytyksen jälkeen Riena on omaksunut äitikoiran roolin hienosti ja käytännössä asuu pentulaatikossa. Maitoa tulee hyvin, lämmöt ovat normaalit ja kaikkien neljän painot ovat nousseet. Toivottavasti jatkossakin kaikki menee yhtä hyvin, on nuo tyypit aika ihmeellisiä otuksia! Hyvin liikkuvaisia ja nälkäisiä he ovat jo nyt, mutta toisaalta myös aika tyytyväisen oloista porukkaa.

Pennut kasvavat tosiaan Turussa, ja vaikka asunkin pentulaatikossa kuluvan viikon ajan, reaaliaikaisempia kuvia ja kuulumisia voi seurailla kasvattajan sometileillä instagramissa @bustlings_shelties ja naamakirjassa Bustling's Shetland Sheepdogs -sivulla.

2 kommenttia: